Українська асоціація девелоперів провела спільний захід з Українською фінансовою житловою компанією
June 6, 2024
Новини асоціації

Українська асоціація девелоперів провела спільний захід з Українською фінансовою житловою компанією

У фокусі уваги - програма доступного кредитування єОселя: акцент на первинному ринку нерухомості та спрощення процедур акредитації новобудов.

Збільшення пропозиції квартир на первинному ринку та зростання обсягів виданих кредитів стане майбутнім державної програми іпотечного кредитування єОселя. Це потребує спільних зусиль для підвищення ефективності співпраці всіх учасників: забудовників, банків, оператора програми. Таку думку висловили учасники зустрічі представників Української фінансової житлової компанії та Української асоціації девелоперів.

Члени UA Developers напрацювали низку пропозицій щодо єОселі, які презентували голові правління «Укрфінжитла» Євгену Мецгеру.

Євген Мецгер, голова правління Української фінансової житлової компанії

«Необхідно збільшувати пропозицію первинної нерухомості, аби сплачені за програмою кошти поверталися в економіку України і працювали. Сьогодні з нами вже 48 девелоперів, які акредитували в 4 банках-партнерах понад сто багатоквартирних будинків на різних етапах будівництва. Ми плануємо залучати якомога більше банків та девелоперів – це дозволить запропонувати більше доступного житла», – зазначив голова правління Української фінансової житлової компанії Євген Мецгер.

Зокрема, в ході зустрічі були опрацьовані питання поглиблення та оптимізації співпраці з банками-партнерами програми. Українська асоціація девелоперів розробила концепцію пілотного проєкту Цифрової платформи акредитації об’єктів будівництва, що далі буде напрацьовуватись. Вона дозволить девелоперам подавати банкам-партнерам стандартизований набір відомостей і документів, частина з яких підтягуватиметься з національних реєстрів. Завдяки інтеграції з існуючими базами даних перевірятиметься будівельна документація, реєстрація та статус юросіб, інформація про земельні ділянки та речові права.

Обмін даними відбуватиметься через єдиний електронний кабінет. Девелопери подаватимуть вичерпний перелік документів і відомостей та єдину анкету об’єкта, що будується. А банки відповідно аналізуватимуть інформацію та прийматимуть рішення щодо подальшої акредитації.

Євген Фаворов, голова правління Української асоціації девелоперів

«Акредитація нових об’єктів у всіх банках-партнерах програми має потенціал для девелоперів, відкриваючи доступ до широкого спектру фінансових умов. Це забезпечує більшу гнучкість у виборі кредитних пропозицій для потенційних покупців. Однак, незважаючи на ці переваги, система акредитації вимагає від забудовників отримання окремої акредитації для кожного з банків, що кратно збільшує витрати часових і адміністративних ресурсів.

Зараз акредитація одного об’єкту може розтягуватися до шести місяців. При цьому дослідження, яке ми провели серед членів Асоціації, свідчить, що тільки 12% від всієї запитуваної банками інформації є унікальними, а майже 70% документів містяться у публічних інформаційних реєстрах. Єдина цифрова платформа дозволить оптимізувати цей процес – сформувати необхідний пакет один раз і передати всім банкам одночасно. Це в рази зменшить обсяг паперової роботи та витрати часу на надання даних в індивідуальному порядку», – наголосив голова правління Української асоціації девелоперів Євген Фаворов.

Ще одна пропозиція UA Developers це зниження вимог до граничної готовності об’єкту для девелоперів з бездоганною репутацією. Через те, що банки готові акредитувати тільки будинки з відносно високим рівнем готовності, найліквідніші одно- та двокімнатні квартири, які розкуповуються на ранніх стадіях будівництва, стають недоступними учасникам єОселі. Крім того, ціна квадратного метра для них збільшується, адже вартість житла традиційно зростає з наближенням будівництва до завершення. Тому при акредитації пропонується враховувати також ділову репутацію девелоперів, що мають доведену історію успішно реалізованих проєктів. І відповідно зменшувати вимоги щодо готовності найбільш надійних об’єктів, розширюючи цим вибір та зменшуючи вартість житла для покупця.

Частина запропонованих Українською асоціацією девелоперів змін також стосується безпосередньо умов єОселі. Так, запропоновано виключити фізичних осіб з переліку продавців. Адже кожна угода, укладена за єОселею продавцями - фізичними особами – це кошти, що здебільшого не повертаються у сферу будівництва у вигляді нових інвестицій. Тому звуження пулу потенційних продавців має створити умови, в яких більшість виділених на програму коштів спрямовуватиметься саме на нові будівельні проєкти та сприятиме подоланню житлової кризи і розвитку будівельної галузі.

Зустріч має стати лише першим кроком у подальшій співпраці «Укрфінжитла» та членів Української асоціації девелоперів з вдосконалення єОселі. Сторони наголосили на продовженні роботи щодо озвучених ініціатив, передусім аналізу можливості запуску Цифрової платформи акредитації об’єктів будівництва. Зокрема, до цього процесу планується доєднати банки-партнери іпотечної програми у форматах двосторонніх та багатосторонніх практичних зустрічей.

Схожі новини