Через брак житла ВПО повертаються в зону бойових дій: як вирішують проблему?
June 20, 2024
Новини індустрії

Через брак житла ВПО повертаються в зону бойових дій: як вирішують проблему?

Близько 130 000 переселенців були змушені повернутися в зону бойових дій та на тимчасово окуповані території через брак житла та роботи. Про це йшлося на конференції «Грошова допомога внутрішньо переміщеним особам». Це ставить під загрозу не тільки безпеку українських громадян, але й цілісність нашої держави.

Чому важливо вирішувати цю проблему та які варіанти пропонує Уряд для вирішення житлового питання? Розберемо переваги та недоліки ініціатив.

Пільгова іпотека єОселя

✅ Низька процентна ставка
✅ Можна використати сертифікат за зруйноване житло для першого внеску
✅ Купівля квартири у новобудові
❌ Дефіцит доступного житла у новобудовах
❌ Низька гранична вартість, потрібні додаткові кошти на ремонт

Сертифікат для компенсації вартості зруйнованого житла

✅ Справедливий розмір компенсацій
❌ Бракує девелоперів, які працюють за програмою
❌ Не діє на окупованих територіях

Які нові зміни на порядку денному можуть сприяти закріпленню ВПО на безпечних та вільних територіях України?

·       Умови єОселі можуть змінитися найближчим часом. Українська асоціація девелоперів веде спільну роботу над програмою з Укрфінжитлом, а також звернулася з цього питання до Мінекономіки.

·       Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк звернулася до Прем'єр-міністра з пропозицією змінити географію дії житлових сертифікатів, використовуючи результати Мелітопольського експерименту, та збільшити обсяги програми, залучивши підтримку міжнародних партнерів.

·       Мінінфраструктури підготувало законопроєкт про механізми надання соціального житла тим, хто його потребує, але його голосування відбудеться після розгляду комітетів Верховної Ради.

Агресор намагається не лише забрати нашу землю, а й наших людей. Забезпечення громадян житлом – це беззаперечний обов'язок держави. Сподіваємося, що всі доступні можливості будуть використані для збільшення обсягів нового будівництва та підвищення фінансових можливостей українців для придбання житла. Забезпечення житлом ВПО – важливий крок до відновлення справедливості та зміцнення нашої країни.

Нагадаємо, що за даними Мінсоцполітики, станом на початок 2024 року в Україні нараховувалося 5 млн переселенців. Дані Інституту KSE вказують, що домівки близько 3,4 млн власників втрачені або пошкоджені.

Схожі новини