Дайджест новин Української асоціації девелоперів 10-23 серпня 2024 року
August 23, 2024
Новини індустрії

Дайджест новин Української асоціації девелоперів 10-23 серпня 2024 року

Представляємо дайджест новин Української асоціації девелоперів. В ньому ми коротко і без «води» розповідаємо про найголовніші події тижня, які відбулися в будівельній сфері та житті членів UA Developers, а також ділимося цікавими матеріалами від членів асоціації.

Новини членів асоціації:

Введення в експлуатацію новобудов від IB Alliance та Futura Hata

Член Української асоціації девелоперів IB Alliance повідомила про отримання сертифікату готовності до експлуатації п’ятим будинком київського ЖК «Діброва Парк». Крім того, про введення в експлуатацію четвертого будинку столичного ЖК Svitlo Park відзвітувала Futura Hata, також член UA Developers.

Аналіз ринку нерухомості від «Інтергал-Буд»

Анна Лаєвська, комерційна директорка «Інтергал-Буд», члена Української асоціації девелоперів, обговорила стан ринку нерухомості з виданням КиївВлада. Серед іншого вона розповіла в інтерв’ю про обсяги продажів житла, переваги та недоліки програми єОселя, вплив мобілізації на будівельну галузь і боротьбу девелоперів із блекаутами.

Муніципально-приватне партнерство та реновація хрущовок від Perfect Group

Олексій Коваль, керівник проєктів Perfect Group, теж члена UA Developers, розібрав у блозі для Obozrevatel світовий досвід залучення незалежних архітекторів до містопланування та можливість поширення цієї практики в Україні. Крім того, в колонці на Економічній правді він підрахував вартість оновлення застарілого житлового фонду в Україні та оцінив перспективи цього процесу у разі ухвалення відповідного законопроєкту.

Економіка та ринок нерухомості:

Зміна умов та новий банк в єОселі

Український Уряд ухвалив низку змін до єОселі. Серед головних нововведень – можливість участі в програмі молоді до 25 років, використання сертифікату єВідновлення як першого внеску по іпотеці, а також збільшення процентних ставок з 11-го року кредитування. Тим часом до єОселі доєднався шостий банк-партнер, в якому можна отримати кредит на придбання житла в новобудові на етапі будівництва – ним став BISBANK.

$65 млрд на виробництво будматеріалів

Для відбудови України тільки на будівельні матеріали потрібно близько $65 млрд, йдеться в комплексному дослідженні будівельної індустрії від KSE. Такі інвестиції дозволять локально виробляти понад 90% необхідних будівельних матеріалів і комплектуючих, а також створити близько 180 тисяч робочих місць.

Розширення програми єВідновлення

Програму єВідновлення розширили для неповнолітніх дітей і недієздатних осіб, як є власниками пошкодженого або зруйнованого майна. Відтепер подавати заяву на компенсацію від їх імені можуть не тільки представники за довіреністю, а й законні представники – в цьому випадку довіреність не потрібна.

Політика та управління:

Нова житлова політика з фокусом на доступність

Головні зміни, які мають зробити житло в Україні доступнішим, назвала голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк. У колонці на NV вона розповіла про роботу над комплексною житловою реформою, яка передбачає, зокрема, запуск оренди з правом викупу та фінансового лізингу, а також розширення державної іпотеки разом із лібералізацією умов єОселі – в частині граничного віку житла, розміру кредитних ставок і першого внеску.

Схожі новини