Дайджест новин Української асоціації девелоперів 1-7 червня 2024 року
June 7, 2024
Новини індустрії

Дайджест новин Української асоціації девелоперів 1-7 червня 2024 року

Представляємо дайджест новин Української асоціації девелоперів. В ньому ми коротко і без «води» розповідаємо про найголовніші події тижня, які відбулися в будівельній сфері та житті членів UA Developers, а також ділимося цікавими матеріалами від членів асоціації.

Новини асоціації:

Зміни до програми єОселя

Українська асоціація девелоперів провела спільний захід з Українською фінансовою житловою компанією. У фокусі уваги – програма доступного кредитування єОселя: акцент на первинному ринку нерухомості та спрощення процедур акредитації новобудов.

Цифровізація акредитації новобудов

UA Developers презентували концепцію єдиного вікна для акредитації в програмі єОселя будинків, що зводяться. Завдяки окремій цифровій платформі девелопери зможуть подавати банкам стандартизований набір відомостей і документів, частина з яких підтягуватиметься з існуючих національних баз даних.

Новини членів асоціації:

Кращі керівники воєнного часу

Одразу два топ-менеджери компаній-членів Української асоціації девелоперів очолили рейтинг кращих керівників воєнного часу в сфері нерухомості від видання Фокус. Найефективнішими управлінцями ринку будівництва визнали генерального директора компанії KAN Development Гліба Мурованського та комерційну директорку «Інтергал-Буд» Анну Лаєвську.

Безбар'єрне середовище з Perfect Group

Не тільки соціальні, а й економічні переваги інклюзивної нерухомості розібрав Олексій Коваль, керівник проєктів Perfect Group, члена UA Developers. У колонці для Економічної правди він пояснює, чому кожному девелоперу варто стати амбасадором безбар'єрності.

DIM: куди рухається ринок нерухомості

Олександр Насіковський, керуючий партнер групи компаній DIM, також члена Української асоціації девелоперів, поділився головними висновками дискусійної панелі DIM Talks. У колонці для Економічної правди він розібрав нові тенденції та вектори розвитку вітчизняного ринку нерухомості.

Економіка та ринок нерухомості:

Обсяги введення нового житла

Майже 2,2 млн м2 житлової нерухомості ввели в експлуатацію по Україні в І кварталі 2024 року. За даними Держстату, це на 12,2% більше, ніж здали в аналогічному періоді минулого року. Квартир в січні-березні побільшало майже на 25,5 тисяч, що на 2,3% більше, ніж в І кварталі 2023-го.

Первинне житло в «єОселі»

Кількість новобудов на етапі будівництва, в яких за державною програмою єОселя можна отримати іпотеку на нову квартиру, вже перетнула позначку у 100 житлових комплексів. «Укрфінжитло» повідомляє, що банки-партнери єОселі акредитували 48 девелоперів, а за весь час роботи програми українці придбали на первинному ринку близько 3 тисяч квартир.

ТОП-5 корупційних ризиків у містобудівній сфері

Голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк назвала головні сфери, що містять корупційні ризики, які заважають розвитку містобудування. Серед них розробка та затвердження детальних планів територій, надання містобудівних умов і обмежень, встановлення охоронних зон, видача будівельного паспорта забудови та контроль за дотриманням будівельних норм.

Схожі новини